Stämmor 2019

KorröFestivalen

July 24-28th 2019

badger Så här glad kan man vara! Det är en ljummen sommarkväll i juli. I bakgrunden porlar Ronneby-ån stillsamt, och musiken finns runtomkring. Kan man ha det bättre än så här? Knappast.
Det är Korröfestival, och fullt med glada spelmän, som har en massa nya låtar i bagaget. Spel från morgon till kväll.


korrö 2019

Att slå sig ner lite varstans och lira.Det är guld.

Photo: Fastreel.

Vi kommer ner redan på onsdag kväll, efter en lagom lugn nedfärd från Upplands mylla till södra smålands stengärdersgårdar. Att resa med husvagn, är inte så besvärligt. Brainharpgirl är redan på plats när vi kommer och har tagit plats på vårt favorit-tillhåll. Neverendingman dyker upp någon timme senare, och när kvällskylan tilltar så flyttar vi in i förtältet och startar med lite uppvärmningsspel fram till midnatt.

Utsövda och pigga sätter vi oss vid PreAmp och Brainharpgirl, som redan har kommit igång med gamla godingar.

Och vem kommer här om inte en upphottad Henning. Kultklassade solglasögon.

CampPlayALot`s residence. Här huserar vi även med profana människor, som saknar instrument men verkar gilla konceptet ändå. Kul. Det finns mycket man kan lyssna på. En ny mandolinfrälst herre dyker också upp. Sonic och Toby är lite på helspänn, med tanke på vad som hände i Bingsjö, men här är det lugnt hela veckan.

Middags-session, där visor, och anekdoter flödar fritt medans sillen och potatisen blandas med ljummen dricka. Det är varmt i solen, och partytält saknas. En segelduk från The Kayak-specialist räddar oss från hettan.

På campingplatsen gör Idlaflickornas motsvarighet en föreställning om att ha alla bollar i luften.

Inte så mycket spel runtomkring oss, men här lirar dom. Härligt. Många goda låtar långt in på natten. Det florerar ett rykte om att det är spelförbud från kl 23:00 på campingen på facebook.
Löjligt! Här spelar man hur länge man vill.

The brainharpdaugther har varit här hela veckan på träningsläger, och nu visar de upp vad de har lärt sig med en konsert.

badger

Då spritter det i benen och bollentusiasterna kastar sig upp i en virvlande schottis på tre man hand. Stegen är kanske inte de rätta hela tiden, men entusiasmen är det inget klaga på .
Glädjen att dansa syns lång väg när de far runt, runt, varv efter varv i den virvlande dansen.

Kommersen i kvällens strålkastarljus lyser upp huvudstråket.

På andra sidan ån så spelar Happy Heartaches skön bluegrass.
Och helt plötsligt så dyker även Nisse upp med mandolin.

badger

Vi lyssnar och njuter. Här fångar vi influenser till kommande spel, innan vi travar vägen till naturcampingen.Ny dag och gräsänderna jobbar hårt med att plocka björkfrön i den lilla bäcken som bildar själva ön. Det ser äckligt ut, men är som sagt bara frön.

Sorpesoll. Det som är kvar i dunken efter hembränt. Hamnar på första parkett, i en timmes sorgesamma tongångar. Barn som dör. Bröllopspar som går igenom isen. Pennknivsmördaren. En mycket speciell konsert. Den berör.

Efter konserten så hittar jag säckpipsfolket i ett tält som drar den ena slagdängan efter den andra.

Provar smålandstältets öppna stuga och får mig till livs lite slängpolskor, och nästan en groddapolska.

Visst är det vackert.

Fartfyllda nyckelharpslåtar, men först måste vi stämma.

brainharpdaughter

Så är det dags för brainharpdaughter och company att spela, men vad är detta? Ljudet på kajunen och basen skruvas upp, och det tar överhanden. Rundgångar! Fiolerna försvinner, och det gör ont i öronen. Vi blir tvunga att lyssna utanför fönstret. Synd. Annars så har det varit mycket bra ljudtekniker som jobbat här.

Vid ån är det avspänd stämning och där spelas i olika konstellationer. Ibland kan man bara lyssna också.

..och man träffas och pratar.

Vi går över till andra sidan på den specialgjorda spången över Ronnebyån.
Här har man i år tänkt extra på säkerheten, och placerat ut livboj, som du kan se längst ner till höger i bild.

Här vid vedboden (som en gång räddade oss från värsta åskskuren) sitter två tjejer och musicerar. De höll på länge och bra lät det.

Den här lilla krabaten travade kavat och glad omkring på festivalområdet, och syntes vara mycket nöjd med tillvaron.
Hans fötter kommer nog att vara i samma färg som vägen, när det är dags att fara hem.

Var det mindre med folk i år? Den diskussionen uppstod och kanske det var så. Inte lika mycket folk på campingen, men till de olika konserterna var det långa köer.

kadrilj

Här lär man ut kadrilj på dansbanan. Med hjälp av ballonger så fick deltagarna vägledning om hur turerna skulle tas. Proppfullt med folk, och dansen var lite med livet som insats enligt vissa som var och provade. Badger hävdade att han minsann redan provat att dansa i år, så den här gången kunde han stå nedanför.

På stora scenen spelar Stockholms spelmanslag. Först trodde jag att ljudteknikern hade flyttat upp på scenen, men vid närmare granskning så var det en uppmickad cittra. Spelmanslaget har även flöjt, och sopransax vilket gör det lite mer exotiskt. Sopransax hörs bra även omickat.

dansskor

Här uppstod en liten kris när ombytesskorna försvann i vimlet och kvar blev flickan med dans-skorna. Vi hoppas att det nu har löst sig och hon slapp gå barfota hem.

Sista kvällen. Det är klart att det skall komma en regnskur då! Vi hoppar snabbt in på cafét och får oss en kopp kaffe och lite musik från Petrus och hans kompis. Här överröstade dock dragspelet så pass att harpan försvann.

Treasurehuntgirl and Riverlandboy alltid lika glada. :D

Tillbaka till toppen

Music.... is life.