Blog 2018

Rimbo spelmansstämma 2019

June 1th

Rimbostämman. En påkostad stämma i roslagen.Vanligtvis så brukar spelmän komma in gratis men så är inte i det här fallet. Och med tanke på vilka artister som medverkar så är det helt förståeligt. Och visst kan även vi spelmän lägga en slant när man nu ordnar en sådan fin stämma. Vi plockar upp BlueWing vid Knivsta som kommer med tåget.

Vilket väder! Kallt som tusan, och regn i luften. När vi kommer fram så håller vi på att frysa ihjäl. Vi kastar i oss god mat och stoppar in instrumenten under partytältet, för att de inte skall bli blöta. Fingrarna är stelfrusna.

Allspelet har startat på scenen. Här konstateras att det är mycket stockholmsfolk. Det är inte så långt till Stockholm, och då flödar dala-låtarna vilket är lite lustigt. Vad kan det bero på egentligen? Är det så att många stockholmare kommer ifrån Dalarna, eller är det inga bra låtar som kommer från Sörmland?

Lyckan är att komma inomhus och vi får plats längst inne i cafeterian. Här kan fingrarna ändra färg från isiga blå och vita toner till normalfärgen.

Här inne sitter L&T,Eivor med flera, och vi det blir nästan lite konsertaktigt, när vi sätter igång. Fina låtar. Det är många som lyssnar. Jag placerar mig nära cittran och vi hittar många ackordsföljder tillsammans.

Ganska nyligen så har vi tränat på Bysskalles storpolska, men när vi kör den här så har vi lite olika versioner. Det är också en låt som inte är så vanlig ute bland stämmorna.

En basist kommer också med på ett hörn. Men låtarna vi spelar passar inte riktigt med en bas. Det riktiga gunget infinner sig inte. Den här konstellationen vill hellre spela melodiska moll-låtar idag. Efter ett tag ger basisten upp. Så här är det på stämmor. Ibland hamnar man absolut rätt, och allt stämmer, och ibland så är reportuaren inget som passar. Ett lotteri, där man aldrig vet om det blir en bra eller mindre bra stämma. För oss var det idag en vinstlott.

Här sitter Eric och lyssnar innan det är dags för honom att komma upp på scenen.

Konferencier Birger, jobbade hela stämman.

Tillbaka till toppen

Music.... is life.