Blog 2021

Happy New Year

December 30th

Två år utan de stora stämmorna känns tungt. Men nu hoppas vi att nästa år skall bli lite mer som vanligt. Det blev ändå en hel del spel, här hemma. Dels på sommaren med Camp PlayaLot, och goa spelvänner, en tur ner till Skåne, och så blev det också en alternativ oktoberstämma. Så fort man bara tänkte att ....nu så är det över, så kom nya varianter av det förargliga viruset.
Någon skivinspelning blev det inte heller i år. Där får vi vänta ett tag till. 6-8 låtar finns inspelade, och fler kommer det att bli. Vendelstämman hann vi med. Där fick vi nya spelkompisar. Och så fick jag spela med nestorn på folkmusikgitarr, och spela ett par låtar med bara gitarr när GåsAnders var i Tobo.

Sonic

11December 28th

Din lille skrutt. Så fick du somna in i mina armar efter en kort tids sjukdom. Alla dessa promenader vi tagit tillsammans. Du hittade favorithönan under vedboden, letade rätt på Toby när han sprungit bort i skogen. Såg till att hönsen höll sig på rätt sida stängslet. Du hade olika skall för vem som kom och hälsade på. Och var en mästare på att smita undan lite fint när det fanns något gott att tugga på i skogen. Nu är det väldigt tomt, men hoppas att du har det bra i hundhimlen.

True perfomance

December 5th
Photo from https://uppsalamissionskyrka.se/

Fyra låtar med SPOV. Den här gången spelades vi in, och det var intressant att lyssna på. Tre låtar gick alldeles utmärkt. Gnarp-polskan tappade vi lite i repriserna. Men kul var det.

SPOV

December 2th
Övning med SPOV. Nu spikar vi låtarna inför Söndag.

The stable

Nowember 28th

Bästa Stockholmare. Vad har ni egentligen gjort med er stad? Att åka hit med bil och google maps är något som får Tom Cruise uppdrag i mission impossible att framstå som ganska lätt. Överallt är det vägar. Ibland finns det skyltar, och ibland finns ingenting förutom en massa vägar. Google maps-kvinnan får spel och skriker om U-svängar, och höger och vänster, där man inte kan köra höger eller vänster. U-sväng är fullständigt omöjligt. Ett självmordsuppdrag. Vid Sergels torg tycker jag mig viss om att nu är det nära till skeppsholmen, dit jag är på väg, men där visar sig en avgrund, och plötsligt är jag på söder.
Till slut kom jag fram, och på Stallet var det gott spel, och kul att få spela med bästa vännerna. Men nästa gång blir det tåg, och gång.

Med andan i halsen, så hittar jag mina spelvänner, som spelar till dans och jag packar upp och spelar......."mitt i juli" En underbar låt, men det var ett tag sedan jag övade på den, och inte kan jag den riktigt än.

Men att få spela med BrainHarpGirl, Secondtuneswitcher, och Bluewing uppväger alla problem att köra bil i stora staden.

MårtenGåsAnders

Nowember 27th

Äntligen åter dags för MårtenGås-spel med GåsAndersbygdens spelmanslag. Cirka 25 deltagare. Janne Bohlin lärde ut lite Bohlin-låtar. "lilla A-valsen" och "Agnes" fick vi lära oss. Agnes,lät mycket bra när vi hade övat ett tag. En ganska knepig låt. Mer bilder på MårtenGås_2021

SPOV

Nowember 18th

Dags för SPOV-övning. Sparven och Lärkan sparar vi så länge, och tränar på lite arrangemang till kyrkspelningen, som är inbokad sedan lång tid tillbaka.

Playcottage

Nowember 13th

It was a long time since I was visiting the playcottage. But today it was time. 13 fiddlers, and wow, several new songs appeared. The fog lifts, and a new Hedlund polska was some of them, that I have not heard before.

CampPlayaLot Autumn Tour

Nowember 6th

Oktoberstämman blev återigen inställd, men det hindrade inte oss från att spela. Vid 88 låtar, så slutade vi att räkna, och spelade vidare. Härligt att få träffa så många goda spelmän. Nu hoppas vi att tiden med inställda stämmor är förbi. Den här gången hann vi även med att gå med i gruppen "spela vid skylten" Inte så många bilder den här gången, men desto mera spel.

Här spelar vi vid skylten. (svinkallt)

Varmare inomhus. Oj vilket höjdarspel!

Vid 88 låtar slutade vi att räkna.

Tunggung

En ovanligt smal spelman.

Red crossbill

Nowember 5th

Loxia curvirostra, Red crossbill.

Training

October 31th

Inväntar spelmän inför nästa vecka och då måste det övas lite. Frostiga nätter, och underbara soluppgångar.

Sunset

October 20th

Solnedgångar kan man inte få för mycket av. Här är en på väg hem från jobbet, vid storängsbron.

Boardmeeting

October 4th

Dags för styrelsemöte i GåsAnders.

..och så hann vi med att spela också.

Kvarnen igen!

October 2th

Vi kommer hit igen till kvarnen, innan höstens kyla slår till på riktigt. det är underbart spel i flera timmar. Låtar som varit långt förskjutna under pandemin dyker åter igen upp i glatt spel.

LoT och Angeltune.

GåsAnders i Tobo

September 23th

Första riktiga spelningen på över två år med publik. 30 personer kom och lyssnade. Oj, vad det betyder mycket med publik. Det blir ett helt annat spel när folk lyssnar. Första gången som vi fick spela två gitarrer också. Bergmans polska, Gammal ljungqvistarvalsen, och Brobergspolskan. Det var roligt. Synd bara att Tobo ligger så långt bort.

En ko-tia hade vi att visa när vi spelade visan "som dom kom så gick dom" Det är efter en historia när Gåsanders var till Uppsala och spelade och fick betalt. På vägen hem så lade han upp alla pengarna på broräcket. Och det kom en vindpust så att alla pengarna han tjänat hamnade i sjön. Då sjöng GåsAnders "som dom kom så gick dom"

SPOV is back

September 16th

Playing at missionchurch. A lot of tunes.

Best time of the year

September 15th

Finaste tiden på året? Klar vattenmättad luft där lockropen från gässen och
hörs milsvida. Efter en kall, frisk morgon så värmer solen varsamt upp
landskapet. Rönnbären är mogna.

Goose

September 13th

Övning inför tobo-torsdag nästa vecka. Två gitarrlåtar på gång. Kul grej, men vi behöver öva lite mer i lugn och ro för att det här skall gå i land.

Mill-play

September 12th

Världen öppnar sig igen, och blir hoppfull. Restriktionerna hävs i land efter land. Spelfolket börjar röra på sig. Vi håller oss fortfarande på respektabelt avstånd men vi spelar med varandra. Den här dagen är det Angeltunes förtjänst som för oss samman. Det är drygt ett år sedan vi sågs senast men trots det så sitter första låten "skvaltkvarn" som om vi hade spelat den tillsammans varje vecka. More pictures at Kvarnen 2021 More pictures klick here (Kvarnen 2021)

Nextdoor-fiddler!

September 11th

En fiolspelare bara några kilometer härifrån! Vad roligt! Många goda låtar på en lördagskväll.

Some Goose at Salsta castle.

September 5th

Fem tappra spelmän från GåsAndersbygdens spelmanslag förgyllde skördemarknaden med låtar från bygden.

Först kändes det lite kallt, men sen flyttade vi ut i den varma solen.

Vi spelade många upplandslåtar.

De besökande fick höra både "väckarklockan" och "pannkakorna smakade bra"

Mer som dyker upp!

August 28th

Som svampar ur jorden dyker det plötsligt upp låtar i huvudet, men att komma på vad de heter, är en helt annan femma.

Bästa sopranen dyker upp.

August 26th

Till slut kom den på bild. Gärdsmygen (Troglodytes troglodytes) har sjungit hela sommaren, och underhållit med sin starka välljudande sång. Och idag så var andra kullen på upptäcktsfärd bland snåren.

GåsAnders-start

August 16th

Start på höstterminen. Några nya låtar på reportuaren och en hel del gamla. Björklingekyrkan ser ut som den alltid har gjort.

Balingstaloppet

August 14th

   

Äntligen så får vi spela för lite publik. Balingstaloppet går av stapeln, och vi lovar att spela både springvalser, gånglåtar för att peppa deltagarna. Ja, nu körde vi mest riviga reels faktiskt. Men vädret håller på att ställa till det. På morgonen kraftig blåst, så vi fick hoppa över att slå upp ett partytält. En timme innan start så regnade det kraftigt. Men sedan kom solen! Och det var uppehåll tills de sista deltagarna rundade oss. Då kom regnet igen och vi kastade in instrumenten i bakluckan.

Törnskata (Lanius collurio) Enligt folksägen kallad "niodödaren" då den inte nöjde sig att äta förrän den fångat tio byten, som den spetsat på törntaggar.

På spaning

August 7th

På spaning vid hygget, som nuförtiden börjar bli en härlig blandskog, med allehanda träd. Extrakul att det dyker upp ganska mycket ekar.

Eveningsun

August 6th
fiddle       

Kvällsspel i spelrummet.     Solnedgången speglar sig i fönstren.

Och i fläderbusken satt en trädgårdssångare (Sylvia Borin) som verkade ha planer på att flytta vidare.

Two guitars

August 3th

Playing polskor, and runningwaltzes with a great player. Just two guitars.

Skåne-tour 2021

July 30th

More pictures klick here.

Frina Marina

July 25th

En låt till mitt finaste hjärta.
Titeln kommer ifrån en liten flickas försök att säga sitt namn.
Inte alltid så lätt, men det blev en bra låt-titel.

Vendelstämman

July 17th

Vendelstämman ställde inte in, utan öppnade Ottarsborg för buskspel. Inget scenframträdande och ingen dans, men oj, vad med spel. Det är som att släppa ut kor på grönbete. Knappt att man hinner äta något. Den här gången tog vi med husvagnen, och stannade över natten. Spel i åtta timmar, långt in på småtimmarna.

Mer bilder här.

Pollinering

July 16th

En sorgmantel (Nymphalis antiopa) solar sig i högsommarvärmen.

På spaning

July 12th

Ormvråk (Buteo Buteo) i termik

Kamoflage

July 10th

Gröngöling. Picus viridis. Borde inte gröngölingar var mer bruna för att kamoflera sig på trädstammarna? Hursomhelst är de mycket stiliga.

... och så blev det en sexdrega till på kvällen. Den här gången nr 90 i del 1.

CD-release at Birchhill

July 7th 2021

   

Skivsläpp med VäsenDuo hos Olov på Björkberget. Regnet hänger i luften men hela konserten klarar vi oss utan att bli våta. Härligt att få höra ett nytt sound, där Mikael kör mycket bas på sin el-fiol. Högtalarna är inplastade och ger en extra dimension när de fläskar på med basen, och de vibrerar i takt. En extra trummis.

Tired Hens and players.

July 3th 2021

Playing both day and night, and a bit tired but happy today. Even the hens take a nap in the middle of the day.

CampPlayaLot

July 3th 2021
Camplayalot

Instead of Bingsjöstämman we ask some good old friends to come to Lilltibble. And they happily did. Twelve nice people and they was in a good mood for 24 hours of playing.

More pictures at CampPlayalot_2021


Lonely bird in the forest.

July 1th 2021

Waiting for guests from the south of Sweden.

Finspel igen

June 17th 2021
backside

We continue with our meetings in the group.

It's so wonderful to play with these fellows and we are practicing, even if we do not really know what we are practicing for.


Maybe just to feel happy that we just can and that we like the sound.Salsta castle

June 6th 29th 2021
  

Then it was time for games in front of an audience. One and a half years since last. A great pent-up need to play. One of the hottest days this year and we meet at the castle Salsta, and get a tour of the castle before we play at the cafeteria for a couple of hours.

    

Nature

June 3th 29th 2021

Playing with Secondtuneswitcher. He has a fantastic ability remembering tunes, and can play them all. Even new tunes is not a problem.

Lilltibble backside. Elderberry.

Sunset, Lilltibble backside.

Examinations for the students

June 1th 29th 2021

"where is the hat" -day. A tradition in Enköping. Last day for the students in school. English-teacher and I traning a tune based on "Red rubber ball".

Outdoorplay, with fiddle and guitar.

May 29th 2021
Fiddle

Playing outside is the best. Together with the nature.
A smell of freshly cut grass, birdsong and tunes from all the leaves in the wind.
A passion for folkmusic, maybe littĺe to hot for the instruments. After a few minutes they are untuned. But that does not stop us. Dreaming of a better summer this year.
Playing the Scarab. Facinated insect, described by Carl von Linné 1758. Sounds like a Boeing 737. The tune sounds more like a mystic nature illustration.
Finspel

May 27th 2021

Finspel. Sergeant Söderstedts polska, what a great tune!

The Goose return

May 24th 2021

The most effective way to get rid of the Covid-19 is vaccination. And the Goose-members are now almost vaxed! This is the first meetin this year.

Stripes on the sky

May 20th 2021

The school has been hectic recently.Thursday is free. Thank God for that. Walking and watching the sky, with Sonic and Toby.

Fog

May 18th 2021

The weather affect you. You have trouble to sleep if it is hot weather, and over 23 deegrees in the bedroom.
You feel depressed of rainy days after sunshine.
Warm and cold air together give you headache. Cold and humidity give you trouble with your phalanges.
But how is it with the fog? Well I am happy with this kind of weather. You cant see the hole picture, but you can imagine what in it.

Finspel

May 13th 2021

Finspel med Secondtuneswitcher, and Angeltune. The warmest day this year so far. Over 20 degrees.

Contiuning with Pollonesses

May 9th 2021

Pollonesse

May 2th 2021

It's tough in these covid-19 times. It easily happens that you lose the desire to play. Canceled appointments are the norm. But we must not give up. It will get better. Zoom H4N, I love you. You're a savior these days. Here I can record myself on four channels. And now I've been listening to poloneisses. (here google translates it to polo noses!) Secondtuneswitcher, help me with which polonaisse it is. It is number 1, in part three of Sexdrega. There is nothing sexual about that name. It originates from the river "Ätran" where there were six places for fishing.

Please not more snow.

April 22th 2021

The spring hesitate this year. Occasional warm and sunny days, and the back to cold weather and snow.

Dabbling ducks

April 17th 2021
anas crecca

Some small ducks just behind the castle of Wik. Common teal (Anas crecca) searching food near the waterline along with some gees.

Pennywort

March 17th 2021
blåsippa

Pennywort (Hepatica nobilis) The first flowers after the winter shows up. One of the first are pennywort in April. My preference for the latin helps me a lot searching animals and flowers. This one I remember as Anemone hepatica, and I raised a few eyebrows reading the new latin name.

Excursion

April 3th 2021

Easter and the same procedure as last year. Meeting the relatives outside with sausage grilling. Harry and the dogs take a long walk in the forest exploring high mountains and a lot of puddle.

Artwork

April 2th 2021

Att kratta löv är kul till viss del, men att skapa ett nytt konstverk med hjälp av upphittade, spännande saker är ännu roligare. Tillsammans gör Otto och jag en typ av rymdfarkost. The performance avslutades med att kasta pinnar på den så att den rasade effektfullt.

Robin

March 31th 2021
Robin

Singing Robin (Erithacus rubecula). Electric tunes. Nice little fellow visit us.

Lá Fhéile Pádraig

March 17th 2021
St Patricks day

The Irish national day, Saint Patrick’s Day. Ofcourse we celebreate that! Playing som good old tunes, and for the day we have irish coffee, with green straws.
The legend tells that if you dont have any green things on you are allowed to be pinched. The green straws made us invoilate
Some more good news. Zlatan is back in team Sweden!
Sunset

March 1th 2021

Sunset in the evening.

Chopping

February 26th 2021

There is many things you can do when you live in the country. One day bringing home some hay, och another day chopping firewood. The plan for this years are to get at least five cubic metre for the winter. I have for now the half of it. Good to have firewood if the electricity failes.

Filling up the stable

February 13th 2021
Hey

Lot of training in the country.
And lot of snow but we have to fill up the stable for the horses.Fifty package will be enogh until spring.
Last winter and autumn was the warmest temperature in Europe ever rapports from climatcenter Copernicus. And there was more sunshine.
This day does not prove it. Cold and cloudy. Just hope that this summer will not be as 2018 when the grass stood yellow because of the parched dry weather.

More snow!

February 10th 2021
snow

Most of snow for this season, and its coming now! Time to shove with the spade. Apart of the job, its pretty nice landscape.
The snow is falling in large flakes. What a beautiful sight, a fairytale landscape!
Singing "Winterflower" and wondering where the intro of the tune is, amoung the thousands recordings.
I have decided to sort out all the recordings that dont have any relevance, and put in the others in nice portfolios. Many of the recordings has a title as, "unknown polska" and the circumstanses depends on my forgetfulness to ask the name of the tune.
Start to realise that Bingsjöstämman will be cancelled. Still hoping for Korrö.

Animal tracking

February 1th 2021
tracks

Tracks from cats! If you have a band-name called Guldkatt/Goldcats, its obvious to have some reel cats in the house. We have four. "Dexter", "Selma", "Mini" and "Luna".
Dont they deserve a tune from the band? Wondering what kind of beat that will best represent this fantastic animals.
Explosive reel in some beat and a medley in a wayward, erratic way, and a outro with a lullaby?
This will take some time to figuered out, but its a good project, and belife in future is something to struggle for when the third way of corona is coming.

Fresh air

January 30th 2021

Cold and snow almost every day in january. Smokey breath, but nice clean air. Taking a long walk in the forest and humming trippletimes-tunes.

One step forward, two back

January 29th 2021

Dont give up even if it take sometime to come back in normal living. The covid is still with us, and the vaccin-program has started but not so fast as it was supposed to do in the first place. A cold period and some snow

Back on track

January 13th 2021

New year, new challenges. I get tunes from medelpad sent from Neverendingman, Skåne, and via Zoom4Hn I add a little comp. It works pretty well actually! You get a bit of the feeling of sitting and playing with someone in real. And there is one good opportunity to pratice and listen. And how often do I just listen to my own comp?
Since christmas, I've cleaned up a lot of recordings that I've collected over the years, and it's nice to listen to. Some songs have completely fallen into oblivion. A small problem only ...
What are the tunes called? I have usually not spent so much time finding out about this. Something I should get better at this year.

Sun is coming like a fire.

January 5th 2021
sun

The sun is coming through the clouds, and it almost looks like a forest fire between the trees.
We try to play some middle-pad songs in the evenings, and start to yearn for the fiddlers meetings to start when the vaccinations have started for all the people. But so far it seems a bit slow. Good to have some new tunes to pratice.

2021 Hopefully a better year.

January 1th 2021
christmas

New year and hope that there will be more folk-play this year. Last year was depressing. Two stämmor before lock down. However, there were some glimmers of light. Playing at the mill, in high summer, and the trip down to Skåne. Some new polskor have also become what we learned. Recording for the new album, on the other hand, is on hold for a while longer. Maybe we can get started this spring again. Playing at home in the house works well for a while, but you miss the interaction so easily

Tillbaka till toppen

Music.... is life.